Ondersteuning Vreemdelingenbeleid

Het Rijksbeleid voor vreemdelingen heeft consequenties voor gemeenten. Asielzoekers en migranten  wonen in gemeenten en doen een beroep op gemeentelijke voorzieningen. Ook vreemdelingen zonder verblijfsvergunning hebben een grote impact op lokaal niveau (onderwijs, gezondheidszorg, politie). Niet alle gemeenten hebben zelf de expertise in huis die nodig is om beslissingen te nemen op beleid en uitvoerend niveau op dit werkgebied.

Het  beleid op het gebied van vreemdelingenzaken wordt veelal in Den Haag bepaald, zonder veel invloed van de gemeenten. Toch heeft het Haagse beleid een grote impact op de gemeenten. Het betreft een dynamisch beleidsgebied waar altijd nieuwe zaken spelen, en waar steeds meer een beroep wordt gedaan op flexibiliteit, inzet en ook financiering op gemeentelijk niveau.


U heeft als gemeente te maken met

 

 

 • Gezinshereniging
 • Ongedocumenteerden
 • Asielzoekers
 • Afgewezen asielzoekers
 • Minderjarige asielzoekers
 • Gehervestigde vluchtelingen
 • Kwetsbare groepen vreemdelingen
 • Arbeidsmigranten

 

 

Natuurlijk zijn er uw reguliere overlegvormen en contactmomenten met ketenpartners IND, DT & V, Vreemdelingenpolitie en COA. Daarnaast zijn er contacten met organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland , de Internationale Organisatie voor Migratie ( IOM) en Stichting Nidos, om nog maar te zwijgen over de vaak lokale belangenbehartigers rond de betrokken vreemdelingen.

Al deze organisaties hebben hun eigen rol in de tenuitvoerlegging van het vreemdelingenbeleid. Ieder vanuit zijn eigen opdracht of invalshoek staan zij in contact met u of uw collega’ s in gemeentelijke dienst.

Het is , zeker voor kleinere gemeenten vrijwel onmogelijk om binnen de eigen organisatie voldoende expertise te hebben op dit werkterrein om de uitdagingen zo effectief mogelijk aan te kunnen gaan.

Jan Vranken heeft die ervaring en kennis wel in huis.

Jan Vranken heeft inmiddels meer dan twintig jaar ervaring . Die ervaring heeft hij opgedaan bij en met organisaties als COA , DT&V,  HIT Foundation  en werkend voor EU en hervestigings-projecten in onder andere Libanon, Angola, Guinee, Uganda, Irak, Congo en Roemenië.

 

 

_

_

NIEUWS

 • Training Session Diaspora Affairs Bureau, Ghana geeft mooi resultaat

  De driedaagse trainingssessie die ik uitvoerde voor het Diaspora Affiars Bureau van het Ghanese ministerie van Buitenlandse zaken was zeer intensief en van hoog niveau. Niet alleen de deelnemers , maar ook ik als trainer moesten alles geven voor een mooi resultaat

   

   

   

   

  ...

  Read MoreREAD MORE
 • NPO Radio 1

  In het radioprogramma  ' Dit is de Dag'  op NPO radio 1 vanavond aandacht voor de asielzoekers die over hun identiteit liegen.
   

  ...

  Read MoreREAD MORE